Postopek:
Na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo meso in vse skupaj še malo prepražimo. Dodamo na kocke narezano kolerabo in korenje ter zalijemo z vodo, še boljše z juho in počasi dušimo. Posebej skuhamo fižol, vendar ne do konca. Fižol in na kocke narezan krompir dodamo k na pol kuhani šari. Kuhamo toliko časa, da so vse sestavine mehke. Dodamo začimbe in rdeče vino po okusu in jed serviramo s sesekljanim peteršiljem.
Kot veliko drugih domačih jedi, je tudi belokranjska šara nastala v času, ko doma ni bilo vsega na pretek, zato je gospodinja zmetala v lonec pač tisto, kar je imela pri roki. Pogosto to jed postrežejo z domačo poltrajna dimljeno žitno klobaso.
Recept za okusno belokranjsko šaro
Sestavine:
1 srednje velika koleraba
1 rdeči koren
1 rumeni koren
2 čebuli
3 stroki česna
20 dag fižola
4 krompirji
10 dag na kocke narezan prekajen vrat
1 žlica masti
1 l vode/ juhe
metliška črnina
peteršilj, mleta paprika, sol, poper
Kot veliko drugih domačih jedi, je tudi belokranjska šara nastala v času, ko doma ni bilo vsega na pretek, zato je gospodinja zmetala v lonec pač tisto, kar je imela pri roki. Pogosto to jed postrežejo z domačo poltrajna dimljeno žitno klobaso.
Recept za okusno belokranjsko šaro
Sestavine:
1 srednje velika koleraba
1 rdeči koren
1 rumeni koren
2 čebuli
3 stroki česna
20 dag fižola
4 krompirji
10 dag na kocke narezan prekajen vrat
1 žlica masti
1 l vode/ juhe
metliška črnina
peteršilj, mleta paprika, sol, poper
Postopek:
Na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo meso in vse skupaj še malo prepražimo. Dodamo na kocke narezano kolerabo in korenje ter zalijemo z vodo, še boljše z juho in počasi dušimo. Posebej skuhamo fižol, vendar ne do konca. Fižol in na kocke narezan krompir dodamo k na pol kuhani šari. Kuhamo toliko časa, da so vse sestavine mehke. Dodamo začimbe in rdeče vino po okusu in jed serviramo s sesekljanim peteršiljem.