Postopek:
Za pripravo testa sestavine zamesimo v mehko in gladko testo, iz katerega naredimo manjše hlebčke. Premažemo jih z oljem in prekrijemo s krpo ali posodo. Testo počiva pol ure, nato pa ga čim tanjše razvaljamo in pustimo počivati 10 minut, da se nekoliko osuši. Na razvlečeno testo nanesemo stopljeno maščobo, razžvrkljana jajca ter potrosimo s soljo. Tako pripravljeno testo zvijemo v kolobar in položimo na pomaščen okrogel železni pekač ter ga po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici 30 minut pri temperaturi 200°C. Zapečemo jo do svetlo rjave barve. Ponudimo jo toplo, lahko tudi kot samostojno jed.

Prosta povitica velja za kulinarično posebnost Bele krajine, ki jo pripravljajo vse leto. Gre za tradicionalno jed, pripravljeni iz vlečenega testa ter z značilno obliko. V njej ni nobenega nadeva, le malo stopljene maščobe in stepena jajca. Leta 2013 je bila vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, v zvrst gospodarska znanja in veščinein v podzvrst prehrana.

Sestavine za pripravo vlečenega testa:

50 dkg bele moke
1 jajce
3 do 5 dcl mlačne vode
2 žlici olja
ščepec soli

Surovine za premaz:
5 do 6 žlic stopljene maščobe (svinjska mast ali margarina)
2 jajci
žlička drobno mlete soli

Prosta povitica velja za kulinarično posebnost Bele krajine, ki jo pripravljajo vse leto. Gre za tradicionalno jed, pripravljeni iz vlečenega testa ter z značilno obliko. V njej ni nobenega nadeva, le malo stopljene maščobe in stepena jajca. Leta 2013 je bila vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, v zvrst gospodarska znanja in veščinein v podzvrst prehrana.

Sestavine za pripravo vlečenega testa:

50 dkg bele moke
1 jajce
3 do 5 dcl mlačne vode
2 žlici olja
ščepec soli

Surovine za premaz:
5 do 6 žlic stopljene maščobe (svinjska mast ali margarina)
2 jajci
žlička drobno mlete soli

Postopek:
Za pripravo testa sestavine zamesimo v mehko in gladko testo, iz katerega naredimo manjše hlebčke. Premažemo jih z oljem in prekrijemo s krpo ali posodo. Testo počiva pol ure, nato pa ga čim tanjše razvaljamo in pustimo počivati 10 minut, da se nekoliko osuši. Na razvlečeno testo nanesemo stopljeno maščobo, razžvrkljana jajca ter potrosimo s soljo. Tako pripravljeno testo zvijemo v kolobar in položimo na pomaščen okrogel železni pekač ter ga po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici 30 minut pri temperaturi 200°C. Zapečemo jo do svetlo rjave barve. Ponudimo jo toplo, lahko tudi kot samostojno jed.

0
0
MOJA KOŠARICA
Košarica je prazna!Vrni se v trgovino