Obiščite nas.

Ali ste vedeli?

Ob imenu Bela krajina marsikdo pomisli na deželo belih brez, le malokdo pa zares pozna značilnosti teh dreves. Bele breze so poznali že ameriški staroselci. Njene liste so uporabljali za izdelavo čaja in drugih pijač ter za zdravljene želodca in črevesnih težav, v Evropi so jo uporabljali pri varjenju piva, vina ter drugih alkoholnih pijač, v Rusiji pa je bila v uporabi že od leta 1834.

Belo brezo bi lahko opisali kot srednje visokega listavca, z značilnim belim lubjem, ki najpogosteje raste v severni Evropi in Severni Ameriki. Dolgopecljati listi so živo zelene barve ter rombasto trikotne oblike in cveti v aprilu ter maju, pri čemer so cvetovi združeni v viseče mačice. Večinoma raste po svetlih gozdovih, njen les pa se uporablja za izdelavo pohištva in papirja ter lubje, listi in brsti kot sestavine v tradicionalnih zeliščnih zdravilih.

Brezovi listi vsebujejo precej saponina in čreveslovine, ki pospešujeta izločanje seča, zato posušene liste tudi največkrat uporabljamo v zdravilne namene, in sicer v obliki čaja. Tega najpogosteje uživamo pri vnetju ledvic in mehurja, lahko pa ga pijemo tudi pri protinu in sklepnem revmatizmu.

Brezovo lubje in betulinska kislina
Ena izmed snovi, ki prevladuje v brezovem lubju se imenuje betulin. Iz njega izdelujejo betulinsko kislino, ki bi jo lahko uporabljali za zdravljenje raka. Dokazano namreč povzroča samouničevanje nekaterih rakavih celic, poleg tega pa ima sposobnost zaviranja rasti različnih vrst tumorskih celic. Nekateri znanstveniki so celo mnenja, da ima betulinska kislina antibakterijske lastnosti. Čista kislina sicer ni na voljo v prosti prodaji, brezovo lubje pa se v obliki kosmičev, prahu, kapsul, olja ali soka dobi v vseh bolje založenih trgovinah z zelišči.

Brezovo lubje se zaradi že omenjene kisline uporablja tudi za zdravljenje raznoraznih kožnih obolenj, kot so denimo bradavice, ekcemi, ipd. Nekateri pravijo, da čaj iz brezinega lubja zaradi svojih antiseptičnih lastnosti lahko deluje tudi kot pomirjevalo, včasih pa so ga celo uporabljali za zdravljenje lasišča v primerih izpadanja las in pri pojavu prekomernega prhljaja.

Uživanje listov, lubja ter brstov
Brezovi listi, lubje ali brsti imajo možnost notranje ali zunanje uporabe. Čaj iz brezovega lubja se pripravi tako, da eno žličko lubja namočimo v skodelico vrele vode za 15 minut. Pili pa naj bi ga dvakrat do petkrat na dan. Prav tako to velja za čaj iz brezovih listov. Slednjega pa se lahko uporablja tudi za zdravljenje kožnih obolenj in sicer kot sredstvo za izpiranje ali pa kot dodatek h kopeli.

Čiščenje telesa z brezovo vodo oziroma sokom
Brezova voda oziroma brezov sok je eden izmed bolj zdravilnih sokov, saj ima mnogo očiščevalnih lastnosti. Tekočina je srednje sladka in po okusu spominja na rahlo razredčen sirup. Vsebuje za telo koristne sladkorje, beljakovine, aminokisline ter pomembne encime. Omenjene sestavine so razlog, da ima brezova voda krepilne in razstrupljevalne lastnosti. Iz prečiščevalnih organov tako učinkovito odstranjuje strupene snovi. V jetrih namreč zajame in nevtralizira strupene odpadne snovi, ledvicam pa pomaga z odpravo in filtriranjem odpadkov preko urinarnega trakta. Zaradi omenjenih čistilnih lastnosti je tako odlična popotnica pri spomladanskem razstrupljanju telesa.

0
0
MOJA KOŠARICA
Košarica je prazna!Vrni se v trgovino