Recepti

Razvajajte z okusom domačnosti

Nimate navdiha za današnji obrok? Ali pa iščete primerno sladico za praznovanje? V rubriki Recepti smo za vas pripravili nekaj idej za sladke in slane jedi, od manj do bolj zahtevnih, vsem pa je skupno, da dele sestavin dobite pri nas v Hiši dobrot Bele krajine. Veseli bomo, če boste vaše končne rezultate delili z nami.

Ajdova potica

Presenetite svoje bližnje in pripravite božansko sladico.  Ajdova potica  je v kulinariki že od nekdaj veljala za pravo umetnino in vrhunsko poslastico. Potica s skutnim nadevom se v ustih kar topi, tako rahla in sočna je.

Sestavine:
50 dag ajdove moke
30 dag bele moke
1 kocka kvasa
1 žlica sladkorja
1 dcl toplega mleka
1 žlička soli
5 žlic olja

Nadev:
1 kg skute
1 jajce
sladkor po okusu
10 dag masla
1 dcl sladke smetane

Postopek:
Ajdovo moko poparimo s približno litrom slanega kropa in zmešamo. Ohladimo ter zamešamo vzhajan kvas, pšenično moko in olje. Zamesimo v lepo voljno testo, ne premehko. Pokrijemo in damo vzhajat. Skuto, jajce, smetano, sladkor (po želji) zmešamo, da dobimo lep in bogat nadev.

Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z raztopljenim maslom. Nato nadev razmažemo po celotnem testu, ga zvijemo in položimo na pomaščen pekač. Damo vzhajat, a ne predolgo. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, prepikamo z vilicami in damo v pečico. Pečemo 60 minut pri 160 – 170 C. Potičko postrežemo toplo.

Belokranjska pogača

Belokranjska pogača je najbolj znana belokranjska jed. Je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Okus in aroma sta podobni kot pri sveže pečenem kruhu. 

Osnovne surovine za
belokranjsko pogačo

500 g pšenične bele moke,
cca. 3 dcl mlačne vode,
2 kavni  žlički oz. 15 g soli,
20 g svežega kvasa ali 7 g suhega,
pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja,
1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače),
ščepec oz. 2 g cele kumine,
ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli.

Postopek priprave:
Kvasni nastavek

Kvas, 3 žlice pšenične bele moke, ½ dl mlačne vode in sladkor se zmeša v gosto tekočo snov,  ki se pusti vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kakor enkrat.

Zames testa
Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka se pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo se pusti vzhajati toliko časa, da je volumen testa enkrat večji. Testo se lahko tudi strojno zamesi.

Oblikovanje testa
Vzhajano testo se strese na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato se testo z rokama raztegne v velikosti premera 30 cm, potlači do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine
Po tako pripravljenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Testo se nato premaže s stepenim jajcem, posuje z zrni kumine in še enkrat premaže z jajcem. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje še s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Pečenje
Pripravljena belokranjska pogača se peče v pečici do polne stopnje pečenosti. Priporočljiva temperatura pečice je 200°C – 220°C od 20 do 25 minut.  Ne glede na to priporočilo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita vrsti pečice.

Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva. V sredini mora biti pogača visoka 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Enakomerno mora biti posuta s kumino in soljo. Vonj in okus morata biti značilna za Belokranjsko pogačo, to je po kumini in soli.

Recept je povzet iz potrjene specifikacije za BELOKRANJSKO POGAČO s priznano označbo tradicionalnega ogleda s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 9.12.2015 (324-25/01/12.)

Prosta povitica

Prosta povitica velja za kulinarično posebnost Bele krajine, ki jo pripravljajo vse leto. Gre za tradicionalno jed, pripravljeni iz vlečenega testa ter z značilno obliko. V njej ni nobenega nadeva, le malo stopljene maščobe in stepena jajca. Leta 2013 je bila vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, v zvrst gospodarska znanja in veščinein v podzvrst prehrana.

Sestavine za pripravo vlečenega testa:
50 dkg bele moke
1 jajce
3 do 5 dcl mlačne vode
2 žlici olja
ščepec soli

Surovine za premaz:
5 do 6 žlic stopljene maščobe (svinjska mast ali margarina)
2 jajci
žlička drobno mlete soli

Postopek:
Za pripravo testa sestavine zamesimo v mehko in gladko testo, iz katerega naredimo manjše hlebčke. Premažemo jih z oljem in prekrijemo s krpo ali posodo. Testo počiva pol ure, nato pa ga čim tanjše razvaljamo in pustimo počivati 10 minut, da se nekoliko osuši. Na razvlečeno testo nanesemo stopljeno maščobo, razžvrkljana jajca ter potrosimo s soljo. Tako pripravljeno testo zvijemo v kolobar in položimo na pomaščen okrogel železni pekač ter ga po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici 30 minut pri temperaturi 200°C. Zapečemo jo do svetlo rjave barve. Ponudimo jo toplo, lahko tudi kot samostojno jed.

Belokranjska šara

Kot veliko drugih domačih jedi, je tudi belokranjska šara nastala v času, ko doma ni bilo vsega na pretek, zato je gospodinja zmetala v lonec pač tisto, kar je imela pri roki. Pogosto to jed postrežejo z domačo poltrajna dimljeno žitno klobaso.

Recept za okusno belokranjsko šaro

Sestavine:
1 srednje velika koleraba
1 rdeči koren
1 rumeni koren
2 čebuli
3 stroki česna
20 dag fižola
4 krompirji
10 dag na kocke narezan prekajen vrat
1 žlica masti
1 l vode/ juhe
metliška črnina
peteršilj, mleta paprika, sol, poper

Postopek:
Na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo meso in vse skupaj še malo prepražimo. Dodamo na kocke narezano kolerabo in korenje ter zalijemo z vodo, še boljše z juho in počasi dušimo. Posebej skuhamo fižol, vendar ne do konca. Fižol in na kocke narezan krompir dodamo k na pol kuhani šari. Kuhamo toliko časa, da so vse sestavine mehke. Dodamo začimbe in rdeče vino po okusu in jed serviramo s sesekljanim peteršiljem.